Talk

Advanced search

Holiday and working hours

(3 Posts)
helpneeded01 Mon 22-Oct-12 10:12:43

hi could someone help me to understand this please.

I do the payroll for the company I work for an help do people's annual leave etc but I've never trained in it so a little unsure of something and I am the only part timer until now.

I've always worked my holiday out on the number of days I do so 4 days x 5.6 entiliement for a full timer gives 22.4 days a year which needs to be used for bank Hols too. I work 30 hours over the 4 days.

Now someone is starting on 30 hours but over 5 days. I would have thought that based on the previous calculation as they work 5 days it should be 5 x 5.6 = 28. but then I got thinking how unfair that would be on me that he gets more holidays even tho we did the same hours but he did he's over 5 days as apposed to my 4.

Could someone explain to me how this should be worked out properly??

Thanks in advance smile

flowery Mon 22-Oct-12 10:17:51

He doesn't get more holidays. He gets less.

He gets 28 days at 6 hours a day, 28 x 6 = 168 hours.

You get 22.5 days at 7.5 hours a day, 22.5 x 7.5 = 168.75 hours.

Nothing wrong with your calculations, but if you want to do it as hours instead that might help you.

YoullLaughAboutItOneDay Mon 22-Oct-12 10:18:57

I haven't checked the multiplication, but assuming that is right, he doesn't get more holiday than you.

I am assuming full timers get 5.6 which they must use for bank holidays too? Also assuming both of you spread your working hours evenly over all your working days?

You work 30 hours over four days, so a day's holiday is 7.5 hours. He works it over 5, so a day's holiday is 6 hours.

Or to think of it another way, to have a full week off, he needs to use five days of holiday and you only need to use four.

Join the discussion

Join the discussion

Registering is free, easy, and means you can join in the discussion, get discounts, win prizes and lots more.

Register now